Aga Zaryan świątecznie

termin: 15.12.2017 godz. 19:00
miejsce: Bielskie Centrum Kultury Dom Muzyki, Bielsko-Biała, ul. Juliusza Słowackiego 27
wstęp: 80 zł bilet normalny / 40 zł bilet ulgowy
kategoria: koncert


15 grudnia Aga Zaryan wystąpi w Domu Muzyki w programie Christmas Songs. Będą jej towarzyszyć: zespół jazzowy oraz sekcja dęta.

Tego wieczoru artystka zaprezentuje nastrojowy program z jazzowymi interpretacjami utworów o tematyce świątecznej. Na gości czeka prawdziwa uczta muzyczna. Usłyszymy ponadczasowe standardy oraz niezapomniane kolędy w wykonaniu jednego z najbardziej charyzmatycznych głosów jazzu.

Aga Zaryan jest dziś rozpoznawalną w świecie wokalistką, której reputacja sięga od Tokyo do Nowego Yorku. Artystka przybliża współczesnej publiczności to, co najlepsze w jazzie, kontynuując tradycję takich artystów jak Shirley Horn, Carmen McRea i Joni Mitchell. Jest pierwszą oraz jedyną polską wokalistką, której płyty ukazują się nakładem legendarnej wytwórni Blue Note Records z Manhattanu. Wyróżnia ją indywidualny styl i podejście do śpiewania z charakterystyczną lekkością frazowania oraz ciepłym matowym tonem głosu. Wokalistce udało się połączyć ambitne cele artystyczne z umiejętnością dotarcia do szerokiej publiczności, co zaowocowało nagraniem ośmiu albumów.

Koncerty Agi Zaryan słyną z niepowtarzalnego nastroju. Artystka występuje z powodzeniem na niezliczonych polskich oraz zagranicznych scenach, m.in. w renomowanych klubach europejskich i amerykańskich, w Japonii, Chinach, Izraelu, Turcji, Rosji i Islandii. Swój sukces zawdzięcza niezwykłej barwie głosu, charyzmie scenicznej i możliwości współpracy z najznamienitszymi muzykami z Europy oraz Stanów Zjednoczonych.

Dyskografia:
2002/2007 – “My Lullaby” – album CD – Złota Płyta
2006 – “Picking Up The Pieces” album CD – Potrójna Platynowa Płyta
2007 – “Umiera piękno” – album CD – Platynowa Płyta / Fryderyk
2008 – “Live at Palladium” – album koncertowy 2CD/DVD– Poczwórna Platynowa Płyta
2010 – “Looking Walking Being” album CD – Podwójna Platynowa Płyta
2011 – “A Book of Luminous Things” album CD – Platynowa Płyta / Róża Gali
2011 – “Księga olśnień” album CD – Złota płyta / Fryderyk

Źródło: BCK

 

Komentarze